Zece lucruri pe care trebuie să le știi înainte de o vacanță în Columbia

    Am petrecut 2 luni în Columbia, care nu au fost de ajuns pentru a vedea tot ce poate oferi această țară specială. Acest timp însă, a fost suficient pentru a mă îndragosti de acest loc, și a învăța câte ceva despre cum se călătorește aici.

     Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi, înainte de o vacanță în Columbia, cea mai nouă destinație favorită a backpackerilor, în America de Sud.

1. SIGURANȚA A CRESCUT CONSIDERABIL

     Vine momentul ăla când trebuie să îți anunți familia și prietenii că pleci în Columbia. Nu încerca să fii înțeles și să nu fii judecat pentru nebunia de a te duce într-un loc atât de periculos.

     Din păcate, nu toată lumea știe despre transformarea spectaculoasă prin care a trecut Columbia în ultimii ani, în prezent fiind o destinație suficient de sigură pentru turism.

     Perioada de glorie a cartelurilor este de mult apusă, iar gherila paramilitară FARC a bătut palma cu președintele Santos, pentru o pace demnă de premiul Nobel. Niciodată în istorie nu a fost o perioadă mai sigură să vizitezi una dintre destinațiile mele favorite din America de Sud.

     Bineînțeles că mereu vor exista povești despre câte un jaf sau un furt, delictul fiind încă prezent, pe o scară destul de ridicată. Este normal ca o țară cu un trecut atât de violent să mai aibă încă probleme, pe care poți să le eviți dacă ești deștept. Cel mai des, pericolul pentru călători, este dat de ghinionul de a se afla într-un moment nepotrivit. Acest lucru care se poate întâmpla oriunde în lume, nu-i așa?

     Multe incidente pot fi evitate de către turiști, atât timp cât își iau măsurile normale de precauție. Evită să te duci seara la magazinul aflat pe străzile întunecate, ca să îți cumperi o bere, și nu te lauda cu camera foto de la gât, atunci când ieși din casă. Asta, ca să nu te expui în fața tentațiilor băieților răi și să le dai papaya.

Astăzi suntem mai puternici

2. Columbia este senzațională

 …și tot multă lume a început să se cam prindă. Numărul turiștilor care vizitează astăzi Columbia, s-a triplat față de acum 10 ani, și este în continuă creștere. O mulțime de backpackeri în America de Sud, își freacă mâinile de nerăbdare să ajungă în Columbia, care nu întâmplător este listată tot mai des, în topul destinațiilor de călătorie din lume.

     O țară al cărei trecut întunecat a ținut ascunse unele dintre cele mai pitorești orașe coloniale, frumoase plaje și incredibile vieți sălbatice din America de Sud.  Acum adevărata față a Columbiei a ieșit la suprafață, nemaifiind un secret pentru nimeni.

Valle de Cocora, cu cei mai înalți palmieri din lume

3. Hostelurile sunt de poveste

     În caz că nu te-ai prins, Columbia este destinația în care se duc cei mișto călători. Pentru a satisface acest val turistic, numărul hostelurilor a crescut semnificativ față de ultimii ani. Orașe ca Medellin și Bogota, au zeci de opțiuni în care poți să îți lași rucsacul și să te arunci într-un pat confortabil.

     În Columbia, casa ta poate fi un cort indian situat în centrul capitalei, o fermă de cafea, casa unor foști narcotraficanți sau un hostel plutitor în Marea Caraibelor. De ce să te așezi la casa ta când sunt atâtea care te așeaptă cu porțile deschise?

Drop Bear Hostel, sau casa fostului cartel din Santa Marta
Drop Bear Hostel, sau casa fostului cartel din Santa Marta

4. Zborurile interne sunt accesibile

     Chiar dacă geografic nu este cea mai lungă țară de pe continent, Columbia are o suprafață imensă. Dacă ești presat de timp și vrei să vezi cât mai multe locuri, probabil călătoriile lungi cu autobuzul nu sunt pentru tine. Din fericire, cu ajutorul companiilor low-cost Viva Colombia și EasyFly, poți zbura pe tot teritoriul țării pentru doar câteva zeci de euro.

5. Diversitatea în experiențe

     Chiar dacă sună ca un clișeu al unei agenții turistice obosite, Columbia chiar are ceva de oferit pentru fiecare categorie de călători în parte. Vrei să te relaxezi pe plaje caraibiene virgine? Vrei să cunoști comunitați indigene și să explorezi deșerturile într-un 4×4? Îți place să cunoști viața rurală și vrei să înveți cum se cultivă cafeaua? Sau mai degrabă să te regăsești în inima orașelor cosmopolite?

     Ei bine, plictiseala nu o să joace în echipa ta atunci când ești în Columbia.

Vizitează o fermă de cafea, ca să întelegi de ce în Columbia este cea mai bună cafea din lume
Vizitează o fermă de cafea, ca să întelegi de ce în Columbia este cea mai bună cafea din lume

6. Clima este invariabilă și imprevizibilă

     Chiar dacă țara este situată la Ecuator, însă asta nu înseamnă că nu o să ai nevoie de două pături, atunci când dormi în Bogota. În realitate, de-a lungul țării ai șanse foarte mari să întâlnești toate anotimpurile.

     De-a lungul coastei caraibiene, așteaptă-te la zile toride și nopți umede, în timp ce în Medellin este o continuă primăvară, în sudul țării vei petrece ziua în tricou și seara în geacă.

7. Columbia este muzica

     Adevăratul drog care le creează dependență columbienilor, este muzica. Indiferent de greutățile vieții cotidiene, de locul în care se află, de ziua săptămânii, muzica alimentează starea de spirit a localnicilor, de dimineața și până seara. Muzica este pretutindeni, iar Columbia este o țară cu o coloană sonoră continuă, așa că lasă enjoy the silence, pentru alte locuri.

Muzica este aproape totul
Simți energia?

8. Învață niște spaniolă

     Îți aduci aminte când făceai mișto de telenovele? Ei bine, spaniola aia, ți-ar fi de mare folos în Columbia. Când călătorești, nimic nu se compară cu conversațiile purtate cu localnicii. În timp ce în marile orașe vei scăpa ieftin, doar cu engleza, în restul țării ar fi bine să știi ceva spaniolă, dacă vrei ca interacțiunea ta cu oamenii, să fie mai mult decât un zâmbet.

Învață spaniolă, ca să cunoști poveștile de pe ziduri
Învață spaniolă, ca să cunoști poveștile de pe ziduri

9. Columbienii iubesc fotbalul

   În America de Sud, fotbalul nu este doar un sport, ci religie și pură pasiune. Trompetele și cântecele auzite pe stadioanele pline din Bogota, Medellin sau Cali, transformă fiecare meci într-o sărbătoare.

     De asemenea tricourile de fotbal sunt pentru columieni, ca uniformele școlare pentru elevi. În zilele în care joacă Los Cafeteros, până și funcționarii de la bancă poartă pe sub sacou, tricoul galben. Pe gulerul lui scrie: Unidos por un pais.

Meci de fotbal în Medellin
Atmosfera de pe stadionul Atanasio Girardot din Medellin atunci când joacă DIM

10. La finalul călătoriei, nu vei mai vrea să pleci

    Indiferent de cât o să stai, ce rută o să alegi, dacă vei sta mai mult la plajă sau pe străzile colorate ale orașelor, îți spun de pe acum – te vei îndrăgosti de țara asta. Columbia mereu te va surprinde și te va emoționa, transmițându-ți o energie incredibilă, de care cu greu te vei despărți. 

     De aici a apărut și cel mai frumos slogan turistic: The only risk is wanting to stay!

Lasă un răspuns

Close Menu