Cel mai adevărat ghid de călătorie în Mexic

     În timp ce și-a câștigat reputația pentru resorturile de lux din Riviera Maya și cartelurile de droguri, Mexicul mai are și o altă față, cea care merită cu adevărat să fie explorată. O călătorie în Mexic înseamnă să cunoști acea față a frumoaselor orașe coloniale cu Mariachi, plajele superbe, mâncarea delicioasă, dar și cea mai bună tequila.

     Deși este una din cele mai vizitate destinații din lume, din păcate mulți turiști nu privesc și peste zidurile resorturilor pentru a cunoaște obiceiurile și cultura mexicană. Oamenii dansând pe străzi, meciuri de fotbal și baseball pe micile ecrane și tonete de mâncare la fiecare colț de stradă, sunt doar câteva imagini care descriu Mexicul atât de îndrăgit. Stereotipurile și propaganda intensă a vecinilor de la nord, se dizolvă încet, odată ce descoperi bogățiile culturii mexicane. 

Virgen de Guadalupe

Când să călătorești?

     Perioada optimă de vizitare este înte noiembrie și aprilie, în timpul sezonului secetos. Cele mai mai răcoroase zile sunt între decembrie și februarie, când este și sezonul de vârf, iar țara este luată cu mare asalt de turiști. Sezonul ploios durează din mai până în octombrie, iar în Caraibe există riscul uraganelor, între iunie și noiembrie.

Ce costuri ai ca backpacker în Mexic?

     Bugetul pentru Mexic:

     60-70 Euro/zi pentru un cuplu

     35-45 Euro/zi pentru călătorul solo

     Mexicul poate fi extrem de ieftin dar, în același timp și destul de scump. Totul depinde unde vrei să te cazezi, ce vrei să mănânci și cum vrei să te deplasezi. Având atâtea opțiuni, călătorind ca backpacker, pe o perioadă mai lungă de timp, Mexic poate fi foarte accesibil.

     Una dintre cele mai eficiente metode de a călători cu un buget redus, este să eviți sezonul de vârf (decembrie-februarie).

Banii in Mexic îi mai și câștigi cu puțin noroc!
Banii in Mexic îi mai și câștigi cu puțin noroc!

Cazarea

     Indiferent că ești un călător solo, sau călătoriți în doi, ofertele de cazare sunt atât de variate, încât în funcție de buget, vei găsi mereu un raport de preț-calitate foarte bun. Paturile în camerele de hostel încep de la 10 Euro/noapte, având și micul dejun inclus, iar o cameră decentă într-un hotel de 3* în Ciudad de Mexico costă în jur de 20 Euro. 

     Odată ce ajungi în Riviera Maya, în Tulum, prețul la hoteluri/hosteluri se va dubla.

Hostel în Ciudad de Mexico
Nu există hosteluri plictisitoare în Mexic!

Mâncarea

      Cu o varietate incredibilă de mâncăruri stradale atât de delicioase, bugetul tău în Mexic nu va fi avariat. Savureză cele mai bune tacostlayudasgringas și quesadillas, care te vor costă cât un hamburger la McDonald’s. Majoritatea restaurantelor locale oferă meniul zilei, cu o băutură inclusă, pentru 4-5 Euro.

     Unul dintre starurile gastronomiei mexicane este Mole Poblano (piept de pui în sos de ciocolată picantă!!!), pe care îl întâlnești cel mai frecvent în Oaxaca.

Fiecare colț de stradă este plin de viață și de mirosuri senzaționale.

Băuturi:

     Râuri de tequila și mezcal vor curge alături de cele mai fine beri transformate în Michelada. Indiferent că îl dai pe gât în celebrele cantinas, sau în baruri, alcoolul este accesibil tuturor în Mexic. Încearcă și vinurile mexicane, recent intrate pe piața mondială, care merită toată atenția unui cunoscător. 

     Apa de la robinet nu e prea potabilă, iar cea îmbuteliată, este tratată și are un gust ciudat. În schimb, sucurile naturale sunt incredibile și le găsești peste tot, atât pe străzi cât și în piețe. Agua de Jamaica, este preferata mea într-o zi toridă, asta până la prima bere Modelo sau Indio.

Michelada. Ori o iubești ori o urăști!
Michelada. Ori o iubești ori o urăști!

Intrări muzee: 

     Singurul oraș din lume cu mai multe muzee decât Ciudad de Mexico, este Parisul. Prețul intrărilor este unul modic, neavând nicio scuză să nu îți iei doza de cultură mexicană. Muzeul Național de Artă (2.65 Euro), Muzeul de Istorie (3 Euro), Muzeul de Arte Frumoase (5.35 Euro) și vizita pe care o vei face la casa albastră a Fridei (5.25 Euro), sunt principalele atracții culturale, pe care te rog să nu le ratezi!

Belles Artes Ciudad de Mexico

Banii în Mexic

    Moneda națională este peso (MXN), și este cotată la 1 Euro=22.82 MXN (noiembrie 2018).

    Poți folsi cardul în majoritatea orașelor mari și celor turistice, însă ai în vedere că vei plăti un comision atât băncii tale cât, și a celei locale. De asemenea îți recomand să îți anunți banca înainte de călătoria ta, ca să nu te trezești cu cardul blocat. 

    Folosește bani cash pentru a te bucura de mâncarea stradală dar și când călătorești cu autobuzul. 

Siguranța

     Ascultând toate opiniile despre Mexic, ai impresia că este cea mai periculoasă țară din lume. Într-adevăr cartelurile de droguri există și sunt nemiloase. În anumite zone pe coasta Pacificului, în regiunea Guerrero, efectiv nu ai ce să cauți, în timp ce restul locurilor de pe ruta turistică sunt destul de sigure.

    Chiar și în Ciudad de Mexico, este relativ sigur să te plimbi seara, atât timp nu o faci cu telefonul în mână și eviți cartierele întunecate. 

    Unul dintre locurile pe care trebuie să le eviți în Mexic, este să te urci în orice taxi. Multe sunt ilegale și au fost raportate multe furturi și agresiuni în timpul acestor curse. Folosește doar taxiurile oficiale, sau roagă pe cineva să cheme unul pentru tine. În schimb, Uber funcționează foarte bine în Mexic, așa că ia-ți o cartelă SIM cu internet și scapi de orice grijă.

     Dacă din nefericire, ți se întâmplă să fii atacat de cineva pe stradă care este înarmat, nu face pe eroul și dă-i bunurile tale. Ripostând, riști să agravezi situația, iar pentru un telefon și câțiva bani, nu merită. De asta e bine să ai la tine strictul necesar, atunci când ieși din casă.

     De asemenea stai cu ochii pe paharul tău de băutură atunci când ieși în barurile aglomerate și în special în destinațiile super turistice. 

Santa Muerte și Jesus Malverde
Santa Muerte și Jesus Malverde, patronul spiritual al narcotraficanților.

Internetul

     Internetul merge brici și în mare viteză în Mexic. Șansele să ai Wi-Fi gratis în locurile în care o să stai sunt foarte ridicate, acest lucru neîntâmplându-se, paradoxal în resorturile de lux. De asemenea poți să accesezi lumea virtuală și din cafenele, baruri sau restaurante.

Transportul

    Să călătorești prin Mexic este uneori ca și cum ai traversa Europa, așa că obisnuiește-te cu drumurile lungi cu autobuzul. Cea mai lungă călătorie este de 17 ore și o vei face între San Cristobal și Merida, și va costa în jur de 40 Euro. Măcar autobuzele sunt confortabile, cu televizoare ca lumea și niște mâncare inclusă. 

     În Ciudad de Mexico, călătoriile cu metroul costă 0.25 Euro, la fel și o călătorie cu autobuzele Metrobus. Cinci milioane de mexicani, călătoresc cu metroul în fiecare zi, așa că îți doresc succes la orele de vârf!

    Cel mai ieftin și rapid ajungi la aeroport cu Metrobus, pe linia 4. Trebuie să-ți cumperi un card pe care să-l alimentezi cu 30 MXN (1.35 Euro), pentru o călătorie.

     Un zbor din Cancun în Ciudad de Mexico, cu Volaris, costă doar 45 Euro, fără bagaje incluse. Dacă itinerariul tău a fost din capitală până în Riviera Maya, călătoria cu avionul te scutește de cele 25 de ore cu autobuzul, la întoarcere.

     Îți spuneam să fii atent la taxiuri, și să nu oprești orice mașină pe stradă. Taxiurile oficiale în Mexic sunt albe, cu plafonul și capota roz, diferite de cele galbene, cu care ești tu obișnuit. Uber însă, rămâne cea mai bună variantă, atunci când vrei să călătorești cu taxiul.

Cursa de Puerto Escondido

Lecția de spaniolă: Argouri mexicane.

    Mexic este cea mai mare țară vorbitoare de spaniolă din lume, cu o mare influență lexicală în filme și literatură, dând naștere unor expresii unice, pe care nu le vei găsi în cursul tău de spaniolă.

¡No mames! – Ce naiba?!

Chela – Bere

Estoy muy crudo – Sunt atât de beat!

¡Órale!– Ce bine!, Bravo!

Huevon – Leneș

¿Qué pedo? – Ce mai e nou?

Cuate, Compa, Cabrón & Carnal– Prieten (folosit în cartiere)

¡No seas gacho! – Nu fii rău!

¡No manches! – Cred că glumești!

¡Aguas!– Ai grijă!

Carnal – Frate

Itinerariul în Mexic

Ciudad de Mexico

     Nicio călătorie în Mexic nu este completă fără o vizită în Distrito Federal (D.F.) așa cum îi spun localnicii. Cu peste 20 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai mari orașe din lume. Aventura ta în capitală va începe în Zocalo, piața centrală, unde găsești o mulțime de locuri istorice și culturale. Admiră picturile muralele ale lui Diego Rivera, din Palatul Național și vizitează Catedrala Metropolitană, sau ruinele principalului templu aztec, Templo Mayor. 

     Degustă cele mai fine mezcaluri în celebrele Mezcaleria și încearcă delicioasele mâncăruri, în cochetele restaurante din cartierul Roma, unul dintre cele mai cosmopolite ale capitalei. Siesta, poți să ți-o faci în parcul Chapultepec, care este pentru D.F. ce este Central Park pentru New York. Aici o să găsești de la grădini botanice, un parc zoologic, chiar și un castel.

Catedrala Metropilitana din CDMX
Catedrala Metropilitana

Oaxaca

     Una din regiunile cu o mare influență culturală în țară, Oaxaca,  este recunoscută pentru gastronomia incredibilă și tradițiile indigene. Textilele și broderiile de aici sunt apreciate în toată lumea, pentru diversitatea motivelor și coloristica lor.

    În piața Benito Juarez, poți încerca delicatesele culinare din Oaxaca, printre care și  chapulines. Aceste lăcuste picante merg cel mai bine cu o Corona, la o conversație interesantă cu oamenii din piață.

     Din Oaxaca, într-o excursie de o zi, poți explora ruinele pre-columbiene Monte Alban, dar și piscinele minerale de la Hierve el agua. Nu uita să iei costumul de baie cu tine și relaxează-te în apa termală, admirand peisajul din jur.

     Margarita, plajă, valuri și surf? Atunci Puerto Escondido este următoarea destinație a ta, dar și a multor surferi, în cautarea celor mai bune valuri din Mexic. 

Zipolite

     Zipolite este un mic și liniștit oraș pescăresc pe coasta Pacificului, cunoscut pentru secvențele nonconformiste din filmul Y tu mama tambien dar și pentru curenții săi foarte puternici. Zilele se scurg în Zipolite într-un ritm calm, iar timpul se dilată odată ce tu stai în hamac cu gândul departe și o bere rece aproape. La câtiva kilometri distanță, în Mazunte, este Muzeul țestoaselor, dacă simți nevoia să te dai jos din hamac.

ZIpolite state of mind
To do list

San Cristóbal de las Casas

     San Cristóbal, este imaginea orașului mexican colonial, situat la 2200m altitudine și înconjurat de păduri de pin. Regiunea Chiapas găzduiește una dintre cele mai mari populații indigene din țară, aici întâlnind o mulțime de sate cu populații de Tzotzil și Tzeltal. În satul Chamula, există o biserică atipică în Mexic, cu o mixtură de ritualuri catolice și indigene. 

     San Cristóbal, are și o mare tradiție în cultivarea cafelei, așa că ai energia dimineților tale, asigurată.

     La doar o oră în afara orașului, se află canionul Sumidero, care atinge și un kilometru profunzime și pe care poți să-l străbați în întregime barca în timp ce fotografiezi incredibilele peisaje.

Canionul Sumidero
Canionul Sumidero

Merida

      În 2017, Merida, a fost declarat pentru a doua oară capitala americană a culturii. Nu întâmplător, acest aspect face ca orașul să fie printre cele mai sigure din Mexic. Gastronomia cu influențe maiașe, alături de muzica live omniprezentă, transformă orice seară în Merida, într-una de gală. Centrul orașului găzduiește diverse activități sportive, culturale și sociale, în fiecare sfârșit de săptămână. Serile de vineri sunt rezervate pentru meciurile demonstrative de Pok ta Pok, un vechi joc cu mingea în Mezoamerica, iar duminicile îi găsesc pe localnicii de toate vârstele, dansând frenetic în Plaza Grande.

Bienvenido en Yucatan!
Bienvenido a Yucatan!

Valladolid

     Apusurile cu lumini portocalii se lasă peste străzile coloniale în timp ce bărbații cu mustățile perfect aranjate, joacă șah în parcuri. Aceasta este doar una dintre imaginile superbe pe care le vei surprinde în Valladolid. Cele mai frumoase cenote din oraș sunt Zaci și cea de la ferma San Lorenzo Oxman. Cenotele sunt gropi naturale, care rezultă din prăbușirile straturilor de calcar, expunând apele subterane, acest fenomen întâlnindu-se cel mai des în peninsula Yucatan.

     Trezește-te dis-de=dimineață, ia autobuzul local și minunează-te de Chichen Itza, înainte de valul de turiști veniți cu autocarele din Cancun.

Cenote Zaci
Cenote Zaci

Tulum și Bacalar

    Uită de Cancun sau Playa del Carmen, lasă-le iubitorilor de resorturi și de shopping, și du-te direct în Tulum. Crezi că degeaba plaja de aici este în topul National Geographic? În trecut Tulum era considerat un oraș al hipioților, iar în prezent este una din destinațiile cele mai apreciate din Caraibe. Explorează cu bicicleta orașul, ruinele, plajele și cenotele din împrejurimi, și vei înțelege de ce Tulum este noua destinație în Riviera Maya.

    La câteva ore de Tulum, aproape de granița cu Belize, se află splendidul lac cu șapte culori, Bacalar. Orașul magic nu este invadat încă de masele de turiști înghesuiți în destinațiile mult mai comerciale ale rivierei, așa că petrece câteva zile liniștite aici. și lasă to do list-ul de-o parte.

Starea de spirit în Tulum
Plaja din Tulum

Pregătește-ți rucsacul!

     Mexicul oferă călătorilor aventură, emoție și multă distracție. În același timp, găsești o mulțime de opțiuni și pentru zilele însorite la plajă, în care nu vrei să te dai jos din hamac. Indiferent care sunt intențiile sau bugetul tău, Mexic te așteaptă cu o aventură greu de egalat!

Lasă un răspuns

Close Menu