Ghid de călătorie în Columbia: Pe urmele realismului magic

     Columbia este una dintre cele mai incredibile țări din lume! Gherile paramilitare, cafea, cocaină, Escobar, erau, și pentru unii încă sunt, tot ceea cunosc despre Columbia. Astăzi, turiștii explorează plajele caraibiene și orașele aflate în plină transformare. Vei cunoaște oameni ospitalieri și mândrii să îți arate ce nu ai știut niciodată despre țara lor.

     De la o țară cu numele pătat de toate relele posibile, în urmă cu doar un deceniu, Columbia a depășit rapid imaginea de țară rău-famată, ajungând una dintre destinațiile cele mai râvnite din America de Sud.

     Dansează în capitala salsa a lumii, cunoaște povestea celui mai inovativ oraș din lume, explorează parcurile naționale și deșerturile cu populații indigene, bucură-te de aroma cafelei proaspete, la care visezi în fiecare dimineață, soarbe o gură de aguardiente și socializează cu localnicii în coloratele piețe coloniale!

     Se spune că în Columbia a luat naștere realismul magic, așa că pregătește-te pentru o lume plină de energie, muzică și culoare.

Bienvenidos a Colombia

Când să călătorești și dacă ai nevoie de viză

     Columbia are un climat amazonian, cu sezonul secetos în decembrie și ianuarie și apoi iulie și august, când este și perioada optimă să călătorești. Sezonul ploios, denumit și iarna, este în aprilie și mai, octombrie și noiembrie.

     Pentru a călători în Columbia în scop turistic, nu ai nevoie de viză de intrare în țară. Tot ce trebuie să ai la tine este pașaportul valabil minimum 6 luni și biletul dus-întors. Perioada maximă de ședere este de 90 de zile.

Ce costuri ai ca backpacker în Columbia?

     70-80 Euro/zi pentru un cuplu

     35-45 Euro/zi pentru călătorul solo

     Columbia este una dintre cele mai accesibile țări din America de Sud, cu cele mai mișto hosteluri din toată regiunea. Stând în hosteluri ieftine, mănânci tradițional și călătorind cu transportul în comun, te încadrezi în buget. Călătorind în sezonul de vârf (decembrie-ianuarie), făcând diverse activități și tururi și mâncând în restaurantele cu pretenții, va fi mai scump.

Paid the cost to be the boss

Cazarea

     O cameră dublă, drăguță și economică, costă în jur de 25-35 Euro și vei avea micul dejun inclus. Hostelurile sunt mereu o opțiune bună pentru călătorii cu bugetul redus, iar cele din Columbia au camerele mai cochete decât mule hoteluri de nivel mediu. Atmosfera hostelurilor nu se compară cu hotelurile plictisitoate. Când hostelul tău este o fostă casă a unui cartel sau o casă rustică, într-o fermă de cafea, vei întelege.

     Hostelurile, le găsești peste tot în itinerariul tău din Columbia. Prețul pentru un pat într-o cameră și mic dejun inclus este între 8-15 Euro.

Așa arată în Columbia un hostel obișnuit. Drop Bear Hostel, Santa Marta.

Mâncarea

     Mâncarea este foarte accesibilă atunci în Columbia, și nu va trebui să mănânci doar empanadas și arepas. Multe restaurante oferă meniul zilei pentru aproape 2-3 Euro, iar mâncarea, chiar este delicioasă. 

     Într-un restaurant mai cochet, un fel de mâncare costă în jur de 10 Euro, dar o porție este din belșug. de multe ori fiind suficientă pentru două persoane.

     Verifică ca atunci când faci rezervarea hotelurilor tale, să ai micul dejun inclus. Multe dintre ele îl oferă, și este o opțiune foarte bună să mai salvezi câțiva peso.

Mic dejun delicios în Columbia
Chiar și atunci când mănânci în piață, poți lua micul dejun cu stil.

Alcoolul este viața…

      …și este foarte ieftin în Columbia! Cele mai populare băuturi sunt berile, cu o mare varietate, chiar și artizanale, și aguardiente. Ele sunt nelipsite într-o seară de salsa sau la întâlnirile între amigos și sunt băute de obicei împreună. Într-un local ieftin, berea și un shot de aguardinete costă în jur de 1.5 Euro fiecare, iar berile artizanale sunt aproape de 3.5 Euro.

     Vinul nu este atât de popular în Columbia, iar varietatea lui nu se compară cu cea din Chile sau Argentina. O sticlă de vin în restaurante ajunge și la 10 Euro, iar dacă vrei să o cumperi din supermarket, vei scoate cam 6 Euro.

     În zonele turistice și în special în barurile turistice din Cartagena, un cocktail costă între 4-8 Euro. Multe baruri și restaurante au happy hour. Dacă vrei să te pui pe treabă, și să economisești niște bani, pune-ți un reminder pe telefon!

Decizii, decizii...

Prețul intrărilor 

     Majoritatea intrărilor în muzeele columbiene nu depășesc 5 Euro. Nu rata Muzeul Aurului (1.2 Euro) și Muzeul Antioquia (5 Euro), ca să fii și mai bogat cultural. Pentru a înțelege mai bine momentele dificile prin care au trecut columbienii, trebuie să vizitezi Muzeul Casa de la Memoria și Centro de Memoria, Paz y Reconciliación, din Medellin și Bogota. După aceea vei înțelege de ce columbienilor nu li se pare atât de mișto serialul Narcos.

     Tichetul de intrare în Parcul Național Tayrona costă 15 Euro pentru turiștii străini. Petrece cel puțin o noapte în cel mai frumos parc național din Columbia, populat de comunitatea indigenă Kogi.

Casa de la Memoria. Ca să înțelegi mai bine orașul Medellin!

Banii în Columbia

    Moneda națională este peso (COP), și este cotată la 1 Euro=3579 COP (noiembrie 2018).

    Poți folosi cardul aproape peste tot în Columbia. Uneori însă, trebuie să plătești un comision de până la 5% pentru unele tranzacții. De la ATM-uri poți extrage maximum 600.000 COP (în jur de 170 Euro) și vei plăti de asemenea un comision de câțiva Euro.

Siguranța

     Cu toate că nivelul siguranței a crescut enorm față de deceniul trecut, criminalitatea și infracționalitatea nu au dispărut complet. În centrele marilor orașe însă, prezența poliției este simțită la fiecare colț de stradă. Columbienii îți vor spune repetitiv „No le das papaya!”, adică „nu le da papaya”, adică ocazia să tentezi cu bunurile tale. Fii cât mai discret cu bunurile tale și încearcă să scoți telefonul din buzunar de cât mai puține ori pentru selfie-uri sau poze în piețele aglomerate.

     Înainte de a te aventura în a explora străzile și cartierele orașelor, întreabă localnicii sau staff-ul hotelurilor, dacă zona în care vrei să mergi este sigură. Respectând aceste simple reguli de viață, vei observa cum relele vor sta departe de tine.

Mesaj împotriva violențelor din Comuna 13
Graffiti-uri care amintesc de violențele din Comuna 13, Medellin

Internetul

    Internetul în Columbia este super rapid și nu vei avea probleme să te conectezi la rețelele Wi-Fi, gratis. Le găsești în hoteluri, baruri, restaurante și în aeroport. Recomandarea este o cartelă SIM Claro sau Tigo care costă în 1 Euro și pe care poți încarca cu credit. Nu uita să îți activezi și un pachet de date. Așa va fi mai simplu să rămâi în contact cu toată lumea și să te descurci la fel de bine ca acasă.

Transportul

    Autobuzele vor fi mijlocul de transport în comun pe care te vei baza în călătoriile de-a lungul țării. Biletele le poți cumpăra în aceeași zi din autogări. Pe rutele cele mai frecventate, care au doar o cursă pe zi, fă rezervare cu o zi înainte. Marea surpriză este că majoritatea autobuzelor naționale au internet gratis.  Și funcționează surprinzător de bine.

    Zborurile domestice cu VivaColombia sau Latam costă doar 23 Euro între orașele principale și sunt o alternativă excelentă pentru călătoriile lungi cu autobuzul.

    Medellin este singurul oraș din Columbia care are metrou. În rest poți să călătorești în Bogota cu iconicele autobuze Transmilenio sau cu taxiul. Uber funcționează foarte bine, iar prețurile sunt mult mai mici decât taxiurile obișnuite, spre disperarea șoferilor.

Cu TransMilenio circulă chiar și mascotele.

Lecția de spaniolă: Argouri columbiene.

    Comunică într-un limbaj cât mai curat cu prietenii tăi columbieni. Cu atât mai amuzantă și colorată va fi conversația voastră cu câte un jargon.

parce/parcero – prieten

¿Qué más? – Ce mai faci?

bacano / chévere – mișto!

rumbear – a se distra

¡De una! – Cu siguranța!

¿Quiubo, parcero? – Ce faci, prietene?

pola – bere

lucas – niște pesos columbieni

la olla – ghetoul

dar papaya – a oferi ocazia

¡guácala! – oribil

un tinto – o cafea simplă

pelota – idiotA

Itinerariul în Columbia

Bogotá

     Situat în inima Anzilor, Bogota nu este doar capitala Columbiei ci și a graffiti-urilor din lume. Cu o cultură vibrantă și împrejurimi muntoase, este un oraș fascinant de explorat. Începe cu străduțele înguste ale centrului istoric Candelaria. Sus, cu capul în nori, pe Cerro de Monserate la 3152 de metri, vei avea revelația unei panorame.

     Află mai multe despre mitul El Dorado, în Muzeul Aurului. Lasă-te purtat de valul culturii în Centrul Cultural Gabriel Garcia Marquez. Cunoaște-l mai bine pe Botero, în muzeul care îi poartă numele.

     Călătorii se instalează în centrul istoric Candelaria, unde sunt majoritatea hostelurilor, cafenelelor și restaurantelor cochete. O altă opțiune, este mult mai liniștitul cartier studențesc Chapinero.

Bogota văzut de pe cea mai înaltă clădire a orașului
Cartierul San Diego sau centrul modern al orașului

Cali

     Se spune că din Cali se vede cel mai frumos cerul columbian. Mai mult decât atât, în Cali se vede cel mai frumos și ringul de dans. Aici salsa este a doua religie, de unde și renumele de capitala salsa a lumii. Dacă ești înnebunit după dans și după pisici, pentru că în Cali ai un parc întreg cu statuete cu pisici din bronz , atunci alocă-ți o zi, două, să explorezi al treilea oraș ca mărime din Columbia.

Parque el Gato Cali
Parque el Gato

Salento

     Poate cea mai populară destinație din regiunea cafeteră din Columbia, Salento îți prezintă magia și splendoarea peisajului rural columbian. Văi cu palmieri înalți, plimbări călare pe cai, faimoasele ferme de cafea, jocurile cowboy-ilor și energia centrului colorat al orașului, te vor face să întelegi de ce Salento este mica bijuterie a Columbiei.

Centrul colorat din Salento
Salento, un oraș plin de culoare

Medellin

     De la cel mai violent la cel mai inovativ oraș din lume în 2015, Medellin este un oraș cu totul special aflat în plină transformare. Singurele lucruri constante sunt primăvara eternă și căldura oamenilor, greu puși la încercare în perioada controversată a orașului.

     Cartierele Poblado și Laureles sunt zonele în care majoritatea călătorilor se instalează, aici fiind paradisul pentru toate categoriile de călători. Fă un tur în Comuna 13 și află de la locuitorii ei cum s-a transformat cel mai de temut cartier din Medellin, care acum poate fi vizitat și care mustește de artă. Poți explora și alte cartiere ale orașului luând gondola de pe linia K, care ajunge sus pe dealuri, în Parque Arvi, un parc regional superb, populat în trecut de gherilele paramilitare.

Medellin, văzut de pe dealurile din Rio Negro
Orașul eternei primăveri...

Cartagena

     Probabil cea mai turistică destinație din Columbia, Cartagena este un superb oraș colonial cu o puternică tentă caraibiană. Centrul istoric este absolut incredibil, cu balcoane viu colorate și nenumărate parcuri și piețe însuflețite de artiști locali. De la concertele de afro-jazz și până la petreceri sau festivaluri, îți va fi foarte greu să te plictisești în Cartagena.

    Zilele fierbinți le vei petrece pe una din plajele din apropiere, sub o umbrelă, cu o bere în mână, admirând spectacolul caraibian. Cele mai ieftine hosteluri le găsești în cartierul Getsemani, care este un cartier popular și umil, dar în același timp energic și dinamic, situat în afara zidurilor centrului istoric. Cele mai frumose apusuri se văd de pe terasa Cafe del Mar, așa că fii acolo la timp!

Centrul istoric Cartagena Columbia
Arhitectura colonială a centrului istoric

Santa Marta

      Situat la 5 ore de Cartagena, Santa Marta este cel mai vechi oraș din Columbia, fondat de conchistadorii spanioli, în anul 1525. Orașul în sine nu oferă perspectivele celorlalte orașe columbiene, el fiind pentru majoritatea călătorilor, tabara de bază spre Parcul Național Tayrona sau superbele sate Taganga, Palomino și Minca . 

     O experiență unică este să te cazezi la hostelul Drop Bear, care este într-o fostă casă a narcotraficanților, confiscată de statul columbian și scoasă la vânzare.

     Deconectează-te de la internet și de la griji, și petrece câteva zile la Costeño Beach, unul dintre cele mai zen locuri de pe coasta caraibiană. Aici poți dormi în hamace în aer liber sau în căsuțe de lemn, iar mâncarea delicioasă de aici și cocktail-urile răcoritoare, sunt super accesibile.

Satul pescăresc Taganga
Satul pescăresc Taganga

Cabo de la Vela și Punta Gallinas

     Situată în nordul statului La Guajira, o excusie către Cabo de la Vela și Punta Gallinas (cel mai nordic punct al continentului) este o întreagă și autentică aventură. Camionetele cu care vei ajunge acolo, vor fi pline ochi de oameni și animale. Drumurile vor fi denivelate și pline de praful deșertului, însă călătoria în sine este cel puțin jumătate din întreaga experientă. Cealaltă jumătate va fi să cunoști stilul de viață al populației indigene Wayuu, să dormi în celebrele hamace chinchorro și să te bucuri de incredibilele peisaje sălbatice.

     Pentru iubitorii sporturilor pe apă, Cabo de la Vela este printre cele mai faimoase puncte de kitesurf de pe continent, aici găsind și diverse școli, în cazul în care vrei să duci aventura ta la un alt nivel.

Călătoria spre Cabo de la Vela
Începe aventura în Guajira

Pregătește-ți rucsacul!

     Columbia are atâtea lucruri de oferit, de la munți și orașe cosmopolite, până la cascade și zone de aventură, de la oameni extraordinari și sociabili, până la comunități de indigeni, încât posibilitățile de a o explora sunt nemărginite. 

     Siguranța acestei țări este în continuă creștere față de trecutul tulbure dominat de gherile paramilitare și cartelurile de droguri, iar tot mai mulți turiști iau cu asalt Columbia pentru a-i cunoaște adevăratele valori și frumuseți. Nu mai sta pe gânduri și explorează una dintre cele mai incredibile țări din America de Sud și din lume, și lasă-te copleșit de starea de spirit contagios de optimistă a locuitorilor săi.

Lasă un răspuns

Close Menu