Ghid de călătorie în Cuba, cu rucsacul în spate.

     Bine ai venit în Cuba, cea mai mare și fascinantă insulă din Caraibe! O călătorie în Cuba este o experință inegalabilă pe care nu o vei uita niciodată. Uită de viața fără cultură a resorturilor din Varadero și descoperă magia și istoria celor mai frumoase orașe coloniale. 

     Ce face această destinație să fie atât de râvnită de către turiștii din întreaga lume? Să fie vibe-ul plajelor caraibiene cu nisipuri albe, farmecul orașelor coloniale, sau pitoreștile regiuni rurale cu plantații de tutun?

     Cu siguranță toate cele de mai sus au meritul lor, dar altele trebuie să fie motivele pentru care Cuba este un loc atât de special. Ca backpacker în Cuba, vei simți diferit energia insulei pulsând în fiecare aspect al culturii ei. Muzica, dansul, istoria și identitatea atât de bine definită a cubanezilor, iti vor transmite o stare de spirit intensă și contagioasă. Din momentul în care aterizezi în Havana, până în momentul în care o vei lasa în urma ta (dar niciodată afară din sufletul tău), vei fi înviorat de spiritul nemuritor al acestei țări. 

     O lună întreagă am petrecut în Cuba, iar la finalul ei nu aș mai fi plecat. Să călătorești în independent în Cuba este foarte ușor și este o experiență fascinantă și educațională, care îți va recompensa spiritul aventurier.

Hasta la victoria siempre

Când să călătorești în Cuba și cum îți iei viza.

      În aprilie sau în octombrie. Evită sezonul de vârf (decembrie – martie), când țara este luată cu mare asalt de către turiști și toate prețurile cresc substanțial. Insula are un climat tropical cu două anotimpuri bine determinate. Sezonul ploios începe în Iunie și de preferat este să nu călătorești din august și septembrie, când există risc de uragane.

      Românii au nevoie de viză la intrarea în Cuba. Ea se obține foarte ușor, în aceeași zi, de la ambasada Cubei în București. Trebuie să ai la tine pașaportul valabil minim 6 luni, biletul de avion dus-întors, asigurarea medicală și să achiți taxa de 22 de Euro. Viza (tarjeta turistica) se emite pentru o perioada de 30 zile.

Ce costuri ai ca backpacker în Cuba?

     Bugetul pentru Cuba:

     50$-100$/zi pentru un cuplu

     40$-65$/zi pentru călătorul solo

     Să călătorești ca backpacker în Cuba poate fi foarte ieftin dacă reușești să stai departe de capcanele turistice.

     Trebuie să știi că în Cuba vei folosi două monede oficiale, CUP (Moneda Nacional) și CUC (Cuban Convertible Peso). Ca turist, în majoritatea cazurilor (hoteluri, casa particulares, autobuze între localități, atracțiile turistice și culturale dar și restaurante), vei plăti în CUC, al cărui curs, invariabil este: 1 CUC=1 $. Poți să folosești și Moneda Nacional atunci când mergi la piață, când mănânci pe stradă și în restaurantele neturistice dar și când folosești mijloacele publice de transport în comun . În concluzie este bine să ai la tine ambele monede. Moneda Nacional este cotată la: 1 CUC=26,50 CUP.  

Viața socială în mediul rural.

Hai să vedem pe ce dai banii aștia…

Cea mai ieftină (și primitoare) cazare: în medie 20$/noapte

     Casa Particulares (Casele turistice ale localnicilor) sunt cea mai bună opțiune ca preț dar și ca experiență pe care poți să o ai în excursia ta în Cuba. Astfel, vei reuși să economisești substanțial și să înveți despre modul autentic de viață al localnicilor.  

     Pentru 20-30$/noapte, poți să stai la o familie cubaneză și vei putea să te bucuri de mâncăruri delicioase gătite în casă. Aici vei avea camera ta privată, cu baie, într-un sector al casei destinat turiștilor. 

     Experiența alături de gazdele mele cubaneze a fost fantastică, întâlnind mereu oameni ospitalieri și prietenoși. Pe majoritatea îî găsești pe Airbnb, Booking sau HostelWorld. Poți însă să îî rogi chiar pe ei să se ocupe de rezervarea ta pentru următoarea destinație. Acolo, noua ta familie te va aștepta în stația de autobuz și te vor conduce bucuroși spre noua ta casa.

Teresa și Paco, gazdele mele din Santiago de Cuba.

Mâncarea: între 1$-15$

     Mâncând într-un restaurant unde iau masa și localnicii, și unde se plătește în CUP (Moneda Nacional), o pizza mică sau un sandwich te va costă în jur de un 1$. Profită și de aceste mâncăruri, pentru a se încadra în bugetul său.

    Dacă vrei să încerci mâncăruri mai rafinate, mergând în restaurante unde se plătește în CUC, vei da cel puțin 5$ pe un fel principal. Rareori însă vei plăti mai mult de 15$, de obicei pe homari sau alte fructe de mare.

     Îți recomand însă, ca măcar o masă pe zi, în principiu cina, să o iei cu gazdele tale. Mâncarea este absolut delicioasă și din belșug, și de multe ori primind un cocktail sau o cafea în încheiere. Masa „acasă”, va oscila între 5$ – micul dejun și 10$ – cina. 

Ca backpacker în Cuba, vrei să guști și din deliciile culinare tradiționale.
Delicioasa Ropa Vieja, probabil cel mai popular fel de mâncare cubanez

Intrări muzee: între 5$-10$

     Aici vei înțelege cel mai bine diferența între cele două monede. Un localnic plătește în jur de 7 CUP pentru majoritatea intrărilor în muzeele din Havana, în timp ce un turist va scoate din buzunar 7 CUC (adică 7$).

     Aproape de 26 de ori mai mult. Trebuie să înțelegi însă că economia actuală a Cubei trăiește în mare parte din turism și să nu uiți că salariul mediu al unui profesor cubanez este în jur de 25$/lună. Da, ai citit bine! Obiectivele culturale și istorice vor ocupa o parte importantă din bugetul tău, insă majoritatea vor merita din plin atenția ta.

     În concluzie CUC nu este o monedă turistică, iar localnicii vor trebui să o folosească la rândul lor pentru a-și cumpăra lucruri „extravagante”. În piață însă, bananele și guayaba vor costa la fel atât pentru tine cât și pentru ei, și le veți plăti în CUP.

Ca să înveți și mai bine spiritul revoluției cubaneze, nu trebuie să ratezi Museo de la Revolucion din Havana
Muzeul Revoluției din Havana

Băuturi: 1$ Berea, 3$ Cocktailuri, 1$ Apă 1.5l 

     Veștile bune sunt că băuturile în Cuba nu o să îți faca gaură în buzunare. Nu găsești o varietate mare de beri, însă te văd cum stai fără griji, sorbind un Crystal sau un Bucanero, la umbra unui palmier. Prețul berii din magazine nu diferă cu mult față de cel din restaurante, așa că poți să o savurezi liniștit în ambientul plăcut, ascultând muzică live.

     Cocktailurile costă 3$ în majoritatea localurilor. În locurile super notorii cum ar fi Bodeguita del Medio, Floridita sau faimosul Sloppy Joe, așteaptă-te să plătești în jur de 5$. Ca bacpacker în Cuba, întreabă localnicii unde își beau Mojito-ul sau romul Collins cu doar 3 CUP (Moneda Nacional).

     Dacă vrei să faci economii, cumpără-ți o sticlă de Havana Club din supermarketurile locale, cu aproximativ 5$. O sticlă de vin costa între 10$-15$ în majoritatea restaurantelor, dar nu uita că esti în Cuba, țara celui mai bun rom din lume!

     Pe o sticlă de apă de 1.5l nu ar trebui să plătești mai mult de 1$, în supermarket. 

Acest delicios mojito, onorat de prezența celebrului Havana Club.
Un Mojito senzațional

Trabucuri – de la 5 $

     Favoritele mele sunt trabucurile rulate de fermierii din Viñales. Tot aici vei avea ocazia să vizitezi o fermă de tutun și să înveți secretele acestui produs atât de popular în întreaga lume. Cumpără cu încredere trabucurile fermierilor locali, care nu conțin conservanți, comparativ cu cele vândute pentru export.

     Prețul unui trabuc la o fermă, este 5 CUC și poți să ieși din Cuba cu 25 de trabucuri artizanale sau maxim 50, din cele sigilate în ambalajul original. Pentru un Cohiba Siglo XVI, sigilat, vei plăti 20 CUC/bucată.

Odată ajung în Vinales, poti să vizitezi o fermă de tabac și să înveți despre arta rularii frunzelor de tutun.
Arta rulării frunzelor de tutun.

Banii în Cuba

     După cum îți spuneam, în Cuba, vei întâlni două monede oficiale. Ca să nu ai probleme în a le confunda, o să-ți explic mai jos care este diferența între ele. 

     CUC (Cuban Convertible Pesos): Va fi probabil moneda cea mai folosită în excursia ta în Cuba. Vei plăti cu ea în restaurante, la cazare, pentru transport, suveniruri, băuturi etc.

     Poți să scoți CUC de la bancomate sau de la casele de schimb (Cadecas), pe care le vei găsi în fiecare oraș al insulei. La casele de schimb, asigură-te că ai cu tine pașaportul sau copia lui. Tot aici vei putea să îti cumperi și CUP.  E de preferat să schimbi Euro sau Lire Sterline decât Dolari Americani, pentru care va trebui să plătești un comision de 10%. Pentru a evita comisioanele băncilor, asigură-te că ai suficient cash la tine pentru întreaga perioadă a șederii tale în Cuba.

     CUP (Moneda Nacional): Aceasta este moneda în care este plătit de către stat, un cubanez. 

     1 CUP = 0.4 CUC. Moneda Nacional nu o poți obține de la bancomate, ci numai de la Cadecas. Îți recomand să ai 500 CUP la tine în cazul în care vrei să îți cumperi fructe, un snack, sau dacă vrei să iei într-un autobuzul local. Odată ce folosești CUP, vei avea ocazia să ai în portofel și celebra bancnotă de 3 CUP cu Che Guevara. Ea se vinde turistilor, ca suvenir, în schimbul a câtorva CUC.

CUC, NU ESTE MONEDA TURISTICĂ. 

     Cubanezii o folosesc pentru a plăti aceleași lucruri ca și tine. La supermarket, în restaurantele cu ștaif, la Intenet Cafe și pentru călătoriile cu autobuzele Viazul, localnicii sunt nevoiți să achite folosind CUC. De asemenea familiile care au Casa Particular, sunt plătite în CUC, deci câștigă mult mai bine din turism decât le poate oferi statul.

     Cum distingi cele două monede?  Pe CUC este inscripționat „Peso Convertible”, iar pe CUP vei vedea chipurile unor personalități marcante din istoria Cubei (Atonio Maceo, Camilo Cienfuegos, Che, Jose Marti și alții).

     Încearcă să le distingi ca să nu fii victima unei înșelătorii clasice în Cuba: să primești CUP în loc de CUC.

Învață să distingi cele două monede cubaneze. Ca backpacker în Cuba, nu vrei să fii păcălit.
CUP vs. CUC

Siguranța și schemele cubanezilor

     Cubanezii se mândresc, pe bună dreptate, cu cât de sigură este țara lor. În comparație cu celelalte state din Caraibe sau din America Centrală, în Cuba poți să călătorești fără niciun fel de grijă. Seara, chiar și pe stăzile întunecate, te poți plimba fără să te simți în vreun pericol. Până și pe site-ul M.A.E. ți se dă undă verde, nefiind notificate restricții de călătorie în Cuba.

     Fii însă atent la câteva „înșelătorii” clasice…  Ca turist, ești o sursă de câștoh în plus pentru localnici, peste tot în lume, iar Cuba nu face excepție.

     Pe străzi, mai ales în centrul istoric al Havanei, vei fi abordat de diverși „prieteni”. Acești jineteros, îți vor recomanda un restaurant bun sau un bar unde cânta Buena Vista Social Club. Refuză-i politicos, zâmbește-le, și spune-le:  „Gracias, asere!” (Asere = prieten). Eu le spuneam că locuiesc în Marianao, unul din cartierele rău famate, de la periferia Havanei. Dându-și seama ca nu ești doar gringo obișnuit, te vor lăsa în pace. Înțelege că își încearcă norocul să mai câștige un ban pentru familiile lor. Ei primesc un mic comision din partea patronilor localurilor, aducându-le clienți. Am auzit și povești în care turiștii i-au invitat la masă, iar în final a trebuit să plătească pentru ei. 

     Ca turist în Cuba, vei plăti de fiecare dată mai mult pentru aproape orice. Singura dată când va fi oficial, este la muzee, unde vei plăti de 26 de ori mai mult pentru intrare, ca vizitator străin.

     De asemenea în unele magazine de cartier ți se va cere triplu pentru a sticlă de apă. Se poate întâmpla ca la restaurante neturistice, văzându-te străin să ți se ofere meniul listat în CUC,  deși localnicii plătesc pentru aceleași feluri de mâncare, în CUP. 

Nu pleca orechea la tot ce ți se oferă pe stradă. De cele mai multe ori ce ți se va vinde, nu va merita atenția ta.
Calle Neptuno, Havana

Există internet în Cuba?

     DA. Găsești WI-FI  în majoritatea parcurilor, în fața hotelurilor și de foarte puține ori, la gazdele tale acasă. Nu te aștepta ca el să meargă la fel de ușor ca în lumea din care vii tu, însă poți să ii trimiți poze mamei tale sau să afli ce a făcut echipa ta favorită de acasă.

    Cum funcționează? Te așezi la coada sediilor companiei naționale de telecomunicații ETECSA (unde adesea ai și sală internet cafe cu calculator) și îți cumperi o cartelă cu valabilitatea de 30 min., 1 oră sau 5 ore. Pentru o oră de internet vei plăti 1 CUC (1$). Călătorind ca baclpacker în Cuba, vei împărți de multe ori bordurile parcurilor cu alți internauți, cubenzi sau străini.

Parcurile orașelor sunt adevărate săli de internet în aer liber. Ca backpacker în Cuba, va fi și locul de unde le vei transmite salutări celor de acasă.
Internet Cafe în aer liber

Transportul

    Între orașe, cel mai ușor și confortabil, te deplasezi cu autobuzele companiei Viazul. Între Havana-Viñales, te costă 12 CUC, Havana-Trinidad 25 CUC sau Trinidad- Santiago de Cuba 33 CUC. Călătorind independent în Cuba, mai există și variantă să te cuplezi cu alți călători și să împărțiți un Taxi între localități, ajungând mai repede și chiar mai ieftin uneori. Zborurile interne sunt relativ ieftine. Trenurile nu sunt un mijloc de transport pe care să poți conta, spun localnicii.

     În orașe ai o multitudine de opțiuni de transport: Bici taxi, Coco taxi, Taxi Collectivo, autobuze locale, taxiuri de stat sau pur și simplu să mergi pe jos.

     Cel mai probabil este să aterizezi în Havana, așa că așteaptă-te să plătești 25 CUC pentru un taxi, spre centru. 

Cel mai ieftin și rapid mijloc de transport pe care îl vei folosi ca backpacker în Cuba, este Taxi Colectivo.
Taxi Colectivo

Lecția de spaniolă: Jargoane cubaneze.

     Călătorind în Cuba vrei să stai departe de imaginea de gringo și să nu reflecți dolarul în pupilele unui unui jinetero.

     Dacă nu îți mai aduci aminte nimic din spaniola telenovelelor văzute cu bunica ta, nu intra în panică, te voi învăța câteva expresii care te transformă instant într-un cubanez veritabil.

Asere – Prieten

¿Qué Bola? –  Ce mai e nou?

Tremenda muela – Când ai vorbele la tine

No dispara un chicharo – A nu mișca un deget

Tremenda Mango (Mangon) – o tipă (tip) „bine”

La ronca el mango – Când ai multe pe cap

La Última Coca-Cola Del Desierto – A fi cel mai tare din parcare

Ese huevo quiere sal – Când faci ceva așteptând altceva în schimb

Yuma – Asta ești tu, adică “albul”

¡Tu maletín! – Treaba ta!

¡Me resbala! – Nu mă înteresează!

¡Chao pescao! – La revedere!

Tumba eso – Schimbă subiectul!

Echar pila – A flirta

Tipo cuadrao – Închis la minte

Frutabomba – Papaya

Deja la singae – Lasă-mă în pace

Estoy en la fuacata – Sunt falit

De acum înainte soferii de bici-taxi pot fi prietenii tăi, chiar și când nu nevoie de serviciile lor.
Acum știi cum să glumești cu ei.

Locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Cuba.

La Habana

     Ești în taxi, o clasică americană din anii ’50, îndreptându-te dinspre aeroport spre centru. Acolo te așteaptă gazdele tale într-o casă colonială veche de câteva sute de ani. Bine ai venit în Havana! Bine ai venit în Cuba! Centrul istoric, restaurat frumos pentru turiști, este un loc iconic pe care trebuie să il vezi în Havana. Îți recomand însă să vezi viața și din celelalte cartiere ale capitalei, pentru a experimenta fața autentică a Cubei. Observă oamenii discutând în fața caselor. Alătură-te copiilor care joacă fotbal sau baseball pe stradă. Joacă șah sau Domino cu localnicii. Dansează. Du-te la un meci de baseball și strigă alături de alți 30.000 de oameni pentru Industriales Havana, mândria locală. Fă o plimbare sau un jogging de-a lungul falezei (Malecón), care vor fi unele din activitățile tale favorite în Havana.

Pe faleza Havanei vei asista la o paradă zilnică a mașinilor de epocă.
Celebrul Malecon. În spate Habana Libre și Hotel Nacional

Viñales

     Cu siguranță unul dintre locurile tale favorite din Cuba. La 5 ore de capitală, în provincia Piñar del Rio, găsești pitorescul oraș Viñales, cunoscut pentru faimoasele plantații de tutun. Aici poți vizita fermele localnicilor, pe jos sau călare pe cal și vei învăța tainele creșterii, uscării, și rulării frunzelor de tutun. Pe lângă peisajele rurale superbe, poți să te mai bucuri de câteva peșteri în zonă dar și de frumoasa plajă, Cayo Jutias. Acolo poți să ajungi cu autobuzul (15 CUC/persoană) sau cu un taxi (50 CUC/zi). Recomandarea mea este să îți închiriezi un scuter (25 CUC/zi) și să te bucuri de peisajele și satele care te vor conduce la plajă.

Poate cel mai autentic loc de a observa ritmul vieții rurale din Cuba.
În drum spre casă

Cienfuegos

     Un oraș colonial bine conservat, foarte cochet și plin de șarm. Nu degeaba centrul său istoric este inclus în patrimouniul UNESCO. E un loc pe care îți recomand să îl vizitezi în drumul tău spre mult mai turisticul Trinidad. La orginile sale, Cienfuegos a fost locuit de populația indigenă Taino. Undeva la începutul secolului al 19-lea, francezul Louis de Clouet a adus emigranți din Bordeaux și pentru o coloniza regiunea. Din acest motiv, multe din denumirile străzilor din centrul orașului poatră nume franțuzești. Dintre atracțiile orașului mai fac parte  teatrul Tomas Terry, construit în stil victorian dar și peninsula Punta Gorda. Fă o plimbare seara până aici și oprește-te la Cienfuegos Marina să vezi apusul.

Palacio del Valle, o mixtură arhitecturală de un mare rafinament.
Palacio del Valle, construit cu ajutorul unor artizani francezi, italieni, arabi și cubanezi.

Trinidad

     Încă un oraș fantastic, care alături de celebra Valle De Los Ingenios, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1988. Trinidad este probabil unul dintre cel mai bine conservate orașe coloniale de pe continent. După Havana, este probabil și cel mai vizitat oraș din Cuba, la doar 15 minute cu taxiul (8 CUC/mașină) de frumoasa Playa Ancon. Orașul este situat în apropierea celor 3 văi care formează Valle De Los Ingenios (Valea morilor de zahăr), care între secolele 18 și 19 au ajutat Cuba să devină cel mai mare producător de zahăr din lume. Desigur asta și cu ajutorul a 30.000 de sclavi, atent supravegheați din celebrele turnuri de observație ale stăpânilor spanioli. Cel mai impunător fiind turnul din Iznaga. 

Din orice colț privești, vei rămâne impresionat de priveliștea pe care ți-o oferă superbul oraș colonial Trindad.
Centrul istoric și turnul bisericii San Francisco

Camagüey

      Înainte să vizitezi Cuba sau să îți faci temele pentru excursia ta, probabil că nici nu ai auzit de Camagüey. Orașul este cunoscut pentru străzile labirintice, atipice orașelor coloniale, dar și a piețelor spaniole sau a numărului mare de catedrale catolice. Odată ajuns aici, vei lăsa valul de turiști în urma ta, iar localnicii vor fi mai liniștiți ca în precedentele locuri pe care le-ai vizitat. Orașul a fost atacat în nenumărate rânduri de pirații din Caraibe, fiind ulterior mutat spre interiorul insulei față de poziția sa inițială. Cu toate acestea, așezarea nu a reușit să scape de furia faimosului pirat Henry Morgan, care a capturat și apoi incendiat orașul. 

Plaza del Gallo, locul de întâlnire al localnicilor.
Plaza del Gallo, locul de întâlnire al localnicilor.

Santiago de Cuba

     Dacă mă întrebi pe mine, în călătoria mea ca backpacker în Cuba, Santiago a fost cireașa de pe tort. Situat în sud estul insulei, orașul este mai aproape de Haiti decât de Havana, însă efortul de a ajunge atât de departe, îți va fi răsplătit. Santiago este un oraș care mustește de istorie, de aici pornind și celebra revoluție cubaneză. În fiecare an, Santiago este gazda unor cunoscute festivaluri care et originile afro-cubaneze dar și ziua națională a Cubei, 26 Iulie. Mixtura etnică de cubanezi, jamaicani și haitieni este în armonie cu cea culturală. Arhitectura cu influențe de la baroc la neoclasic, fac din Santiago de Cuba un oraș pe care nu trebuie să îl ratezi.

Ca backpacker în Cuba, Santiago este locul în care o să întelegi cel mai bine revoluția cubaneză.
Viva la Revolucion!

În concluzie…

     Cuba este un muzeul în aer liber, o călătorie plină de energie și nostalgică în același timp.. Cuba este muzica, este dansul, este mândria și talentul. Cuba este idealismul și utopia într-o viziune romantică. Cuba este istoria și arhitectura. Cuba este Cuba!

     Cuba se transformă încet, însă nu-și va pierde niciodată identitatea. Explorează insula cu inima și mintea deschise și nu te concentra doar pe clișeele turistice. Cuba este mult mai mult decât o plimbare cu o mașină clasică prin Havana și un tricou cu Che Guevara!

Lasă un răspuns

Close Menu