Backpacker în Peru: Itinerariu pe cărarea nebătătorită

     Deși majoritatea călătorilor își îndreaptă atenția pentru două săptămâni către Valea Sacră, tu, ca backpacker în Peru, vei vrea să explorezi mult mai mult din potențialul uriaș al acestui tărâm sudamerican.

     Puține locuri din lume se pot mândri cu diversitatea acestei țări de-a dreptul fabuloase. Aici este casa uneia dintre cele 7 minuni ale lumii, a lamelor, a unei culturi bogate și a uneia din cele mai faimoase gastronomii mondiale. Peru este de mult timp o destinație turistică care continuă să atragă călători din toate categoriile sociale și din toate colțurile lumii. 

     Fie că alegi să faci drumeții de-a lungul canioanelor, a lacurilor glaciare sau a ruinelor incașe, explorând această unică cultură indigenă, sau că te bucuri de viața cosmopolită a orașelor sau de plajele liniștite ale Oceanului Pacific, Peru este o țară în care este imposibil să te plictisești.

Cordillera Huayhuash. Pentru un backpacker în Peru, este o drumeție care îți va taia răsuflarea.
Cordillera Huayhuash

Deci, te bate gândul să mergi ca backpacker în Peru?

Dinspre Nord…

      Dacă itinerariul tău începe din nordul țării, cele mai lungi valuri din lume te vor purta pe rând prin Mancora, Chicama și Huanchaco. Aici, în pauza de surf, poți să vizitezi ruinele civilizației Moche – Chan Chan și Templo del Sol y Luna. Dacă bateriile nu îți sunt încărcate odată ce ai ajuns în Huaraz, cu siguranță un mate de coca te va împinge de la spate spre culmile Anzilor. Acolo a fost, pentru prima oară în viața mea, când am visat cu ochii deschiși, admirând Cordiliera Blanca.

    …și m-am trezit la Lima. Al doilea cel mai mare oraș din lume, în deșert, după Cairo. Și cum Lima nu e gri, culoarea îi va fi dată de arta stradală, prin sugestivele și incitantele ei graffiti-uri. Nici arta culinară nu este mai prejos în Lima, aici găsind unele dintre cele mai exclusiviste restaurante din lume, cu 2 restaurante în top ten-ul World’s 50 Best Restaurants din 2018.

…înspre Sud

     Cu papilele gustative fericite, îndreptă-te spre Paracas, unde ești la o scurtă drumeție cu barca de versiunea peruană a insulelor Galapagos. Da, ai văzut bine, aceia sunt niște pinguini!

     Dacă tot ai fost cu valul, cu măgarul și cu barca, nu ți-a rămas decât să iei avionul și să survolezi liniile Nazca. Eu le-am văzut pe Google, dar pentru unii nu a contat prețul, deloc ieftin, și au mai bifat un must see în Peru. Odată aterizat, fă-ți stretching-ul pentru câteva coborâri în viteză, cu sandboard-ul, pe dunele din Huacachina.

     Așa mare viteză ai prins încât ai ajuns în Arequipa, cel mai frumos oraș colonial din Peru. Aici va fi tabăra ta de bază spre canionul Colca, unul dintre cele mai profunde din lume. Tot aici o să te întâlnești și cu impunătorul condor andin, cu anvergura aripilor de 3 metri.

     Fie că îți testezi condiția fizică pe Inca Trail sau alegi să iei trenul, nicio călătorie în Peru nu este completă fără a vedea misticul Machu Picchu. Asigură-te că îți rămâne timp să explorezi și Valea Sacră.

     Pentru și mai multă aventură, mergi în Iquitos, cel mai mare oraș din lume fără acces rutier și poartă de intrare spre Amazon și spre junglă. 

     Chiar dacă nu te duci și în Bolivia, nu rata Lacul Titicaca, cel mai înalt lac navigabil din lume, situat la 3812 m altitudine. Tot aici ai ocazia să petreci câteva zilele pe insulele din mijlocul lacului alături de o familie de origine Aymara.

     Cred că deja te-ai apucat să înveți spaniolă și ți-ai trecut călătoria în Peru pe lista rezoluțiilor de Anul Nou.

Canionul Colca, casa impunătorului condor andin.
Canionul Colca, casa impunătorului condor andin.
Apusul pe insula Amantani, cea mai înaltă insulă din lume.
Apusul pe insula Amantani, cea mai înaltă insulă din lume, cu 3900m altitudine.
Plaza de armas, Arequipa
Plaza de armas, Arequipa
Costa verde, Lima, un faimos punct de surf în Oceanul Pacific.
Costa verde, Lima, un faimos punct de surf în Oceanul Pacific.
Puno. Manco Capac arătând spre Lacul Titicaca. El a fost primul guvernator și fondator al Imperiului Inca.
Puno. Manco Capac arătând spre Lacul Titicaca. El a fost primul guvernator și fondator al Imperiului Inca.
Vulcanul Misti văzut din Arequipa.
Vulcanul Misti (5822m), văzut din Arequipa.
Fermierii vânzând frunze de coca. Aceasta frunză considerată sacră în perioada Imperiului Inca, este folosită pentru răul de altitudine dar și ca digestiv.
Negustorii de frunze de coca.
Cusco Străzile care duc spre Plaza de Armas.
Cusco

Ce costuri ai ca backpacker în Peru?

     Bugetul pentru Peru: 25-40 Euro/zi 

     Hostel: 9-13 Euro/patul

     O călătorie scurtă cu autobuzul: 0.5-1.2 Euro

     O călătorie lungă cu autobuzul (8 ore): 8-15 Euro

     „Meniul zilei” restaurant local: 3-5 Euro    

     Mâncarea pe stradă: 0,5-2 Euro

     O bere Cusqueña: 1-2 Euro 

Rocoto relleno sau ardei picant umplut cu carne și brânză picantă

Când să mergi și cum intri în Peru

    Între lunile mai și septembrie, când este și iarna peruană și este cel mai bine de vizitat Cusco și Machu Picchu. Vara durează între decembrie și martie, când este și sezonul ploios. În sezonul secetos (aprilie-octombrie), este perioadă optimă pentru cei care vor să exploreze Anzii.

     Membrii Uniunii Europene, nu au nevoie de viză pentru intrarea în Peru iar durata șederii tale poate fi de 120 de zile, sau cât te ține buzunarul. 

Femeile Andine și lamele lor. Un tablou pitoresc din viața unui indigen.
Femeile Andine și lamele lor. Un tablou pitoresc din viața unui indigen.

Cât de sigur este Peru?

     Atât timp cât nu te avânți în cartiere rău famate, despre care poți să îi întrebi pe localnici, sau nu ieși seara singur pe stradă, pericolul va sta departe de tine. Fii atent când călătorești cu autobuzele și ține-ți ochii pe bunurile tale. E valabil și în călătoriile de noapte când este bine să îți ții rucsacul în brațe. Dar lucrurile astea, nu-i așa, le știai de la școala vieții?! Cu cât arăți și te comporți mai firesc, vei aduce acasă numai povești frumoase din Peru.

Lecția de spaniolă, pentru un backpacker în Peru.

     Ai aici printre cele mai cunoscute cuvinte și expresii pe care le folosesc peruanii. Ca backpacker în Peru, vrei să îți faci prieteni și din rândul localnicilor. Dându-ți silința să înveți câteva vorbe în spaniolă, te va ajuta să te apropii și mai mult de ei.

Pata/Causa – prieten

Carro –  mașină

Al toque no más – chiar acum

Dar bola – a răspunde

Échale tierrita – uită de asta!

Hacer el gancho – fă-mi un favor

Plata – bani

Que lechero – ce norocos!

¡Pucha! – atunci când te surprinde ceva

Soroche – rău de înâlțime

¡Chévere/bacán! – genial, perfect, excelent

Pregătește-ți rucsacul!

     Peru este o destinație iconică în lume, care pentru majoritatea turiștilor este sinonimă cu Macchu Pichu și valea sacră. Aceasta este însă doar o mică parte a unei țări atât de bogate cultural și cu cele mai frumoase peisaje din lume. Nu-ți fie frică să explorezi și cărarea nebătătorită și lasă-te surprins și de vraja altor locuri din această țară incredibilă.

Lasă un răspuns

Close Menu